2 spôsoby prípravy dokonalej ľadovej kávy

french-press-cold-brew

Letné horúčavy nie sú pre milovníkov kávy tým najlepším obdobím. Sú síce otvorené všetky letné záhrady, ale liať do seba 50°C espresso, keď je vonku ešte o pár stupňov viac, nie je ten najkrajší zážitok. A tak sa radšej utiekame ku chladeným nápojom, a aby sme uspokojili svoju túžbu po kofeíne, siahneme aj po frappé. Prečo by sme sa však mali uspokojiť s instantnou kávou (áno, frappé je len vyšľahaná instantná káva s mliekom, vodou a cukrom), keď na klasickú kávu si starostlivo vyberáme čerstvo praženú výberovú kávu?

Tu sú dva spôsoby, ako si doma pripraviť ľadovú kávu z kvalitných kávových zŕn, aby sme sa nemuseli znižovať k presladeným kondenzovaným mliekam s príchuťou kávy.

Cold brew

“Cold brew” je spôsob prípravy kávy, pri ktorom zalievame kávu vodou izbovej teploty alebo studenou vodou. Ako však vieme z fyziky, častice sa pod vplyvom tepla pohybujú rýchlejšie. Preto nám na prípravu kávy horúcou vodou stačí pár minút. Ak vodu zalejeme studenou vodou, musíme sa obrniť trpezlivosťou a nechať kávu odstáť pár (kľudne aj 12) hodín.

Na “cold brew” sú ideálne spôsoby prípravy, pri ktorých kávu filtrujeme, napr. cez papierový filter alebo french press.

Postup prípravy French Press Cold Brew

1. Zomelieme kávu na hrubo, tak aby ju dokázal zachytiť filter na french presse.
2. Nasypeme zomletú kávu do french pressu a zalejeme studenou vodou.
3. Kávu premiešame.
4. Necháme odstáť 12 hodín v chladničke.
5. Vyberieme kávu z chladničky a prefiltrujeme.
6. Podávame v pohári s kockami ľadu.

Iced coffee

Ak nemáte trpezlivosť na “cold brew”, alebo ste večer zabudli pripraviť french press, aby vás ráno káva počkala pekne vychladená, máme tu druhý spôsob prípravy ľadovej kávy: “iced coffee”.

Na rozdiel od “cold brew”, kávu zalejeme klasicky horúcou vodou, ale necháme ju prekvapkať do pohára s ľadom, kde sa rapídne ochladí. Na “iced coffee” sú ideálne spôsoby prípravy, pri ktorých sa káva prekvapkáva, teda napríklad môj obľúbený Aeropress alebo aj espresso.

Postup prípravy Aeropress Iced Coffee

1. Zomelieme 1,5-2x také množstvo kávy ako normálne. Keďže sa káva zriedi s roztopeným ľadom, musíme ju pripraviť silnejšiu.
2. Použijeme obrátenú metódu – Aeropress otočíme dole hlavou, nasypeme kávu a zalejeme trochou horúcej vody tak, aby sme zakryli kávu.
3. Zamiešame a počkáme 30 sekúnd.
4. Dolejeme horúcu vodu a počkáme ďalších 60 sekúnd (o 30 sekúnd viac ako normálne; chceme predsa dostať silnejší extrakt).
5. Nasadíme filter a pretlačíme kávu do pohára s ľadom.
6. Podávame.

Je až prekvapivé, aký veľký rozdiel je, či do pripravenej horúcej kávy len nakoniec pridáme ľad, alebo kávu pretlačíme priamo do pohára s ľadom. Postupným pretlačením kávy priamo na ľad sa káva rapídne schladí kvapka po kvapke a získate naozaj ľadovú kávu. Ak do urobenej kávy len pridáte ľad, výsledkom bude zriedená vlažná káva a nie to, čo chceme.

Dochutenie ľadovej kávy

Ak o káve čosi viete, pravdepodobne si ju vychutnávate bez mlieka a bez cukru. Pri ľadovej káve však platia trochu iné pravidlá. Čím je nápoj (ale aj jedlo) chladnejší, tým horšie naše chuťové poháriky rozoznávajú sladkú chuť. Zároveň sa veľa ľudí sťažuje, že ľadová káva je horkejšia ako klasická horúca káva. Preto sa odporúča, samozrejme podľa chuti, dochutiť ľadovú kávu mliekom a/alebo troškou sladidla (cukor, stevia…). Cieľom nie je osladiť nápoj, ale vybalansovať jeho chuť.

Každá káva chutí inak a každý spôsob prípravy vyzdvihne inú chuť. Experimentujte, skúšajte a nájdite to, čo bude chudiť vám. Namiesto mlieka môžete skúsiť pridať napríklad kokosový olej alebo maslo.


Zdroj úvodného obrázku: http://www.thecoffeecompass.com
Korektúra: Jana Lászlóová

Pavel Linkesch

Manžel, otec a web developer na voľnej nohe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *