8 tipov, ako si pripraviť skvelú kávu

BO5URB867F

PR článok | Pre šejkov a ruských magnátov je čierne zlato ropa, ale pre nás smrteľníkov je čiernym zlatom káva. Ak je skvelo pripravená, dokážeme ju oceniť viac ako 5 galónov ropy. Je to naša láska, droga, vášeň a hlavne vzpruha, ktorá nás dokáže postaviť z matracu aj o piatej ráno v najkrutejšej zime. Ako si ju pripraviť tak, aby chutila ešte lepšie?

  1. Kupujte si čerstvo upraženú kávu

Veľkým potešením pre vás je, že na prípravu skvelej kávy nepotrebujete profesionálne kávovary, no bez čerstvosti nepochodíte. Dôležité je poznať tzv. „pravidlo 15“. Káva by mala byť upražená do 15 mesiacov po jej zbere, zároveň by mala byť spotrebovaná do 15 dní po jej upražení a uvarená do 15 minút po jej zomletí. Preto si nájdite malú pražiareň vo vašom meste, kde majú vždy čerstvo upraženú kávu.

  1. Zrná uchovajte v suchu

Ani vákuovo zabalená káva nevydrží večne čerstvá. Preto si kupujte menšie balenia a vždy ich starostlivo uskladnite na suchom a tmavom mieste. Ideálne sú dobre tesniace nepriesvitné dózy. Káva totiž postupom času prichádza o svoju vôňu a aj chuť, ale ak ju budete mať takto uskladnenú, tento proces spomalíte.

  1. Nájdite si skvelú zmes

Je dobrá káva, potom ešte lepšie a dokonca aj najlepšia. Vy možno máte teraz zmes, o ktorej si myslíte, že je tá najlepšia, nemusí to byť však pravda. Experimentuje, skúste nové zmesi, nájdite svoju najlepšiu. Najhoršie, čo sa môže stať je, že sa vrátite k svojej pôvodnej zmesi a poviete si – blbá rada, toto je pre mňa skutočne najlepšia káva. To za skúšku stojí, nie?

  1. Používajte mlynček

Ručné mlynčeky na kávu urobia z prípravy tohto čierneho zlata niečo skutočne výnimočné, posvätný rituál. Pomeľte si kávu najemno a ručne, tá vôňa, tá chuť, tá jemnosť. Naozaj, bez dobrého mlynčeka sa nepohnete. Síce budete vstávať o 5 minút skôr, ale budete to milovať.

  1. Na vode záleží

Voda tvorí kávu z 99 %, takže je logické, že kvalita vody ovplyvní aj jej chuť. Preto, ak máte v domácnosti príliš tvrdú vodu, kúpte si filtračnú kanvicu, veľmi obľúbená je Brita. Ak ste ochotný, pokojne si zoberte fľaše a choďte si načerpať vodu k prírodnému prameňu. Skúste to a uvidíte ten rozdiel.

  1. Nezalievajte ju vriacou vodou

Ak kávu zalejete vriacou vodou, spálite ju a bude horká. Preto počkajte približne 30 – 60 sekúnd, kým teplota uvarenej vody klesne a kávu zalejte až po tom. Ideálna teplota vody na zalievanie je 90°C.

  1. Nešetrite na káve

Ak budete šetriť na káve, nevznikne vám z toho nič iné ako žbrnda. Správna miera sú 2 čajové lyžičky na 180 ml.

  1. Zariadenie musí byť čisté

Je jedno, či si kávu pripravujete v kávovare, „koťogu“, french presse alebo ju zalievate vodou z rýchlovarnej kanvice – všetko musí byť čisté – zbavte kanvicu vodného kameňa, „koťogo“ vždy rozoberte a poriadne umyte a kávovar aspoň raz týždenne poriadne vyčistite. Držte sa tohto a vaša káva bude naozaj skvelá.

PR článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *