Iniciácia - od chlapca k mužovi (1.) 1
Život muža

Iniciácia – od chlapca k mužovi (1.)

gratisography.com

Mnoho dievčat dostane v dvanástom roku života prvú menštruáciu a informáciu, že sa stali ženami. Mnoho chlapcov v dvanástom roku života dostane… tretiu hernú konzolu a tým aj informáciu, že majú zostať deťmi.

Workshop
ACT – ZÁKLADY 7 NÁVYKOV SKUTOČNE EFEKTÍVNYCH ĽUDÍ

Už len 2 voľné miesta!

Tento dvojdňový workshop rozvíja vnútornú motiváciu, výkonnosť a efektivitu jednotlivcov, s dôrazom na osobné vedenie. Pamätaj, že vedenie (seba samého) je jedným z cieľov a úloh muža 21.storočia podľa Mužom.sk.

ACT (Act – Active ako akcia, čin, konanie)

Pre koho je seminár určený: Pre mužov, ktorí hľadajú možnosť ďalšieho osobného rastu, mužov s vysokým potenciálom, mužov, ktorí chcú badateľné zlepšenie produktivity a efektivity, mužov, ktorí si chcú nastaviť vnútornú motiváciu, postoje a inšpirovať sa k rozvoju osobnosti.

VIAC INFO

V tom najhoršom scenári sa mladý chlapec ani nikdy nedostane k momentu, keď ho ktosi uvedie do života muža. Niekoľkokrát som v živote mal možnosť stretnúť “chlapcov, ktorí sa holia”. Tento termín používam práve pre jedinca vo veku muža, no s patologickým syndrómom Petra Pana.

Keďže existencia iniciačných rituálov ma v mnohých veciach fascinuje, rád spolu s vami popremýšľam z rôznych uhlov o tomto fenoméne. Na začiatok si poďme predstaviť niekoľko bizarných až šialených iniciácií z celého sveta.

Mužská iniciácia teda predstavuje predovšetkým prevedenie chlapca z detského sveta do sveta dospelých mužov, kde ho čakajú nové práva a povinnosti. Tento akt sa deje so súhlasom a prijatím celej komunity. Skúška dospelosti sa zvyčajne spája s bolesťou alebo mentálnym siahnutím na dno, ale o tom viac v neskorších zamysleniach.

Poďme sa pozrieť na niekoľko zaujímavých (čítaj šialených) obradov.

Vanuatu a skok do hĺbky

Mysleli ste si, že skočiť bungee je dobrou skúškou dospelosti? Musím vás sklamať. Na ostrove Vanuatu sú malí chlapci ďalej. V apríli alebo máji postaví kmeň vežu z dreva, ktorá meria viac ako 30 metrov. Muži postupne lezú nahor, okolo členkov si obviažu lianu upevnenú o plošinu a vrhnú sa do hĺbky. Rýchlosť, ktorú môžu nabrať, je niečo okolo 70 km/h.
Cieľom je urobiť zoskok z čo najväčšej výšky a zároveň s lianou, ktorá dovolí dotknúť sa zeme ramenom. Verte, že sa to občas nepodarí vypočítať.
Rituál má dva ciele. Zaistiť požehnanie bohov a iniciovať chlapcov za mužov. Chlapci skáču od malička a postupne stúpajú vyššie až k skoku ozajstných mužov.

DARUJ 2% Z DANE MUŽOM.SK:

Takmer desať rokov narúšame komfort mužov a prinášame tak zmenu.

O.z. Mužom.sk je pripravené, s vašou podporou, prinášať možnosti a príležitosti teenagerom aj zrelým mužom v online priestore, aj na živo.

Pomôžte nám osloviť ešte väčší počet mužov svojimi 2% z dane.

VIAC INFO
MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:   Marcus Aurelius - čo sa môžeme naučiť od jedného z najmocnejších mužov v histórii

Hamari a preskok cez kravu

Aj vy ste sa pravdepodobne potešili, keď sa vám na hodine telesnej podarilo preskočiť prvý raz cez kozu. Ak by ste žili v kmeni, Hamari museli by ste preskakovať cez stádo kráv.

Celý rituál iniciácie sa spája zároveň s požiadaním o ruku. Ženy z kmeňa ozdobené zvončekmi spievajú a rytmicky skáču. V istej chvíli sa po jednej dostávajú pred chlapca a podávajú mu do ruky prút. Ten ho vezme a celou silou ich švihá. To sa častokrát deje až do krvi. Ženy tak ukazujú schopnosť zniesť bolesť pre zrod muža a spoluúčasť na rituáli.
Potom pred chlapca postavia vedľa seba vykastrovaných býkov a on musí nahý trikrát prebehnúť po ich chrbtoch. Potom sa z neho stáva maza – muž.

Sparta a lov

V starovekej Sparte sa s tým nebabrali. Chlapci boli v siedmich rokoch odlúčení od rodiny a desať rokov podrobení vojenskému drilu. V osemnástom roku života ich čakala maturita s názvom krypteia. Zadanie bolo jednoduché, v priestore mimo mesta zabiť iba nožom čo najviac Heilótov – neslobodných obyvateľov, a vrátiť sa vcelku späť. Po splnení úlohy sa Sparťan mohol stať manželom a bojovať za Spartu.

Satere – Mawe a mravce

Robili ste ako chlapci zle mravcom? A čo ak by vám to vrátili?
V Brazílii existuje kmeň, kde stať sa mužom znamená ozajstnú schopnosť znášať bolesť. Kandidát totiž musí strčiť ruku do akejsi rukavice, ktorá je naplnená projektilovými mravcami (Paraponera clavata). Uštipnutie tohoto hmyzu je označované za najbolestivejšie vo svete mravcov. Celých desať minút zúrivej reakcie mravcov musí kandidát zostať ticho a neprejaviť bolesť. Problémom nie je len samotné peklo bolesti, ale následná niekoľkodňová bolesť prechádzajúca až do bezvedomia. A viete, kedy sa stane mužom? Keď tento rituál za mesiac absolvuje ešte mnohokrát.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:   Robiť dobro alebo ostať doma a neurobiť nič?

Mandani a háky

Už názov čosi napovedá a nám Slovákom by hák nemusel byť taký vzdialený. Mandani však skutočne musia mať “na háku“. Tento kmeň pôvodných obyvateľov Ameriky pristupoval ku skúške dospelosti zodpovedne. Samotnej skúške predchádzal trojdňový pôst a takto očistený chlapec bol pripravený k iniciácii. Starší kmeňa prebodli akýmisi drevenými hákmi kožu iniciovaného v oblasti hrudníka, ramien, chrbta a vytiahli ho na povrazoch do vzduchu. V takejto visiacej polohe nesmel dať najavo žiadnu bolesť, zatiaľ čo mu ďalšími kolíkmi prebodávali kožu na nohách a rukách.
Ak zvládol túto časť, stačilo už len obetovať malíčky na rukách, obehnúť niekoľkokrát osadu, vbehnúť do kruhu osadníkov, ktorí háky vyberali opačným smerom, ako boli vložené. A potom sa stal chlapec mužom.

Zdali sa vám tieto rituály málo extrémne? Málo šialené? Ešte som vám nenapísal o kmeňoch, kde chlapci jedli vlastné predkožky, spodná časť penisu bola perforovaná tak, aby muži na poctu ženám močili len posediačky atď. Pri veľkom záujme sa dostanem aj k týmto rituálom.

Môžeme tvrdiť, že iniciačný rituál je brutálny nezmysel? Určite nie. Naopak, jeho výskyt po celom svete v rôznych formách nás núti zamyslieť sa nad jeho prirodzenosťou a nutnosťou.
Dnes som pre vás vytiahol “chuťovky”, v budúcnosti sa však pozrieme na viac zrozumiteľné iniciácie.

 

korektúra: Ivana Badiarová
fotografia: gratisography.com

Ak ti článok pomohol, budeme radi ak nás podporíš zakúpením našich produktov:

Všetky produkty

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*