Ako si pripraviť kvalitnú šálku kávy a pritom sa niečo naučiť o luxuse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veľké množstvo vecí, ktoré dennodenne robíme, robíme už tak automaticky, že nám ani nenapadne zamyslieť sa, či by sa dali robiť lepšie. Pravdepodobne sme ich odpozorovali od rodičov alebo priateľov. Jednou z takýchto rutinných činností je ranná káva, čo pre veľa ľudí znamená “nesca” alebo “turek”. V tomto článku vám chcem ukázať, že sa to dá aj inak. Ukážem vám, ako s trochou vedomostí a malými zmenami viete každodennú rutinu nahradiť malou dávkou luxusu.

Popri mojom pátraní po tom, ako si v domácich podmienkach pripraviť najlepšiu šálku kávy, som sa okrem iného naučil aj niečo o luxuse. Ak sa totižto do nejakej oblasti ponoríte o trochu viac, zistíte, že si to zrazu viete aj viac vychutnať a užiť. Stačí tak malý rozdiel, ako nekúpiť Lavazzu za 6-7 EUR, ale Barzzuz za 7-8 EUR. Ak si ju potom namiesto “turka” pripravíte v Aeropresse, ste na najlepšej ceste k najlepšej káve, akú ste kedy pili. Ale pekne poporiadku…

1. Čerstvo pražená zrnková káva

“Ak mi dáte zlé zrná, nedokážem zariadiť, aby to chutilo dobre.”
– Stephen Morrissey, víťaz majstrovstiev sveta baristov v roku 2008

Ak máte zlú kávu, ani najlepší barista sveta si s tým neporadí. Ako zistiť, či je káva kvalitná?

  • Kupujte len výberovú kávu. Káva sa rozdeľuje na 2 druhy – výberová a komoditná:
    • Komoditná káva tvorí až 96% objemu všetkej obchodovanej kávy a nájdete ju na pultoch všetkých bežných obchodov pod značkami Lavazza, Segafredo, Jacobs, Nescafé, Tchibo, Eduscho a ďalšie. Problémom tejto kávy je jej nižšia kvalita a neznámy pôvod. Na obale kávy sa nanajvýš dozviete krajinu, z ktorej pochádza.
    • Na rozdiel od toho výberová káva tvorí len 4% svetovej produkcie a predstavuje to najlepšie, k čomu sa vie človek dostať. O káve viete okrem krajiny pôvodu zistiť aj oblasť, región a niekedy aj farmu či dokonca plantáž. Ďalšie podstatné informácie, ku ktorým sa dostanete, sú presnejšia odroda kávovníka (nie len, že ide o arabicu), metóda spracovania, dátum zberu, dátum praženia atď. Chuťovo sa výberová a komoditná káva ani nedajú porovnať a už na prvý pohľad pri otvorení balenia aj laik uvidí rozdiel v kvalite zŕn a spracovania.
  • Kupujte vždy len zrnkovú kávu. Opakujem: vždy len zrnkovú kávu. Ak ste si doteraz kupovali namletú, už táto zmena zlepší chuť kávy o 50%. Viac o tom v ďalšom bode.
  • Káva má byť čerstvo pražená – ideálne 2-4 týždne od dátumu praženia. Ako zistíte, kedy bola pražená? Zistíte to na obale. Ak nie je na obale explicitne uvedený dátum praženia, viete to odhadnúť podľa dátumu expirácie. Ak je dátum expirácie júl 2016 a dnes je február 2015, tak viete, že káva bola balená pred pol rokom. 99% kávy, ktorú kúpite v obchodoch, tejto podmienke nevyhovuje.
  • Kupujte vždy len malé množstvo kávy, ktoré za týždeň až dva vypijete, aby ste zachovali čerstvosť.

Na to, aká káva vám bude chutiť, budete musieť prísť sami. Chce to trochu experimentovať. Existuje veľa odrôd kávy, rôzne druhy spracovania a rôzne stupne praženia. Ak chcete kvalitu a zaručenú čerstvosť, vykašlite sa na zahraničné značky. Z vlastnej skúsenosti vám odporúčam tieto slovenské značky a pražiarne:

Ako sa dostať ku kvalitnej káve? V bežných obchodoch ju nenájdete. Môžete si ju objednať cez internet, napríklad cez vyššie uvedené stránky, nájsť špecializovaný obchod vo vašom okolí (v Košiciach som veľmi spokojný s výberom v KubBo Select v Galérii), alebo sa môžete spýtať v kvalitnej kaviarni, či vám ich kávu nepredajú.

2. Namelte len toľko, koľko práve potrebujete

Namletá káva už po 15 minútach začína rapídne strácať na svojej kvalite a chuti (niekde som čítal, že za prvých 15 minút káva stráca až 50% svojej arómy). Preto by ste za žiadnych okolností nemali kupovať namletú kávu. Kupujte zrnkovú kávu a pred prípravou si namelte len toľko, koľko práve potrebujete.

Čo sa týka mlynčeka, vykašlite sa na všetky elektrické a čepeľové mlynčeky. Kvalitný elektrický mlynček stojí rádovo v stovkách EUR. Aj odborníci sa zhodujú, že na domáce použitie, čo sa týka pomeru cena/výkon, je najlepší mlynček Hario Mini Mill Slim, ktorý stojí okolo 30 EUR.

3. Spôsob prípravy

“Príprava kávy vyžaduje oveľa intenzívnejšiu prácu než víno a má trikrát väčšiu “komplexnosť” – objem chuťových zložiek (hovorí sa im organoleptické vlastnosti).”
Tim Ferriss, Štvorhodinový šéfkuchár

V domácich podmienkach sa rozlúčte s espressom. Kvalitný domáci espresso kávovar stojí od 400 EUR vyššie. A to je manuálny pákový. Ak chcete espresso, choďte radšej do kvalitnej kaviarne (o tom, ako takú nájsť, možno nabudúce). V domácich podmienkach sa porozhliadneme po alternatívnych spôsoboch prípravy.

French press

French press kúpite za 5 EUR v akomkoľvek supermarkete a pripravíte ním naozaj kvalitnú kávu.

  • Nasypte do french pressu nahrubšie namletú kávu
  • Zalejte horúcou vodou (nechajte vodu zovrieť a počkajte 30 sekúnd, nech trochu vychladne)
  • Nechajte extrahovať 3-4 minúty
  • Zamiešajte a stlačte sitko dole. Hotovo. Káva je hotová.

Aeropress

Môj najobľúbenejší spôsob prípravy, ktorý v posledných rokoch doslova ovládol svet, je Aeropress. V príprave kávy Aeropressom sa dokonca konajú majstrovstvá sveta a aj najlepší baristi sveta na neho nedajú dopustiť. Aeropress je o trochu drahší ako french press – stojí okolo 30 EUR, ale stále vás vyjde lacnejšie ako nekvalitný, lacný espresso kávovar.

Spôsobov, ako pripraviť kávu Aeropressom, je viacero. Mne sa najviac osvedčila obrátená metóda, ktorá je znázornená vo videu vyššie. Ja používam časy 30-30-30:

  • Zalejem kávu len takým množstvom vody, aby som zakryl kávu, zamiešam a čakám 30 sekúnd
  • Dolejem vodu až po okraj, zamiešam a čakám ďalších 30 sekúnd
  • Nasadím filter a pretlačím kávu do šálky za posledných 30 sekúnd

Toto sú moje 2 najobľúbenejšie spôsoby prípravy kávy. Alternatívnych spôsobov prípravy je veľa: prekvapkávač, moka kávovar, chemex, džezva, vacuum pot a ďalšie. Ak máte kvalitné a čerstvé zrnká, ktorýmkoľvek z týchto spôsobov si viete pripraviť výbornú kávu.

Odkedy si takýmto spôsobom vyberám, čo budem piť, stal sa z kažodennej kávy malý luxusný rituál.

Luxus nemusí vždy znamenať vysokú cenu. Luxus pre mňa znamená kvalitu.

Takto si viem s 30 eurovým Aeropressom a 10 eurovou Barzzuz kávou pripraviť luxusnejší a kvalitnejší nápoj, ako dostanete vo väčšine slovenských 5 hviezdičkových hoteloch. Stačí vedieť, čo a prečo robíte.

To podľa mňa platí aj pre ďalšie oblasti života. To, že kúpite víno za 50 EUR, ešte neznamená, že bude kvalitné, že vám bude chutiť, že sa bude hodiť na príležitosť a k jedlu, ku ktorému ho budete podávať. Rovnako to platí pre čaj, whiskey, cigary, ale aj nože, či dokonca holenie. Týmto ďalším témam sa určite budeme ešte v budúcnosti venovať.

Akú kávu pijete vy? Aký je váš obľúbený spôsob prípravy? Na aké ďalšie oblasti života podľa vás platí tento princíp luxusu?


korektúra: Ivana Badiarová
fotografia: stocksnap.io

Pavel Linkesch

Manžel, otec a web developer na voľnej nohe.

10 komentárov k “Ako si pripraviť kvalitnú šálku kávy a pritom sa niečo naučiť o luxuse

  1. kavu sice nepijem (ked uz do seba idem dat kofein, tak je to vacsinou v kombinacii s taurinom), ale citalo sa to dobre, lebo taketo “koumactva” sa mi vo vseobecnosti pacia.
    ja osobne mam rad kvalitnu hudbu a v podstate s totoznym rozpoctom, ako mas ty pri kave, sa da dostat k dobrym stuplom, sw prehravacu a lossless audiosuborom.

  2. Osobne si každé ráno meliem niekoľko zŕn kávy (kupujem ju v Caffee Trieste, chutí mi asi najviac), naraňajkujem sa, dám sprchu a posledné čo pred odchodom dám je káva. Čakám kým sa kávovar poriadne nahreje, pretože iba tak tá káva za niečo stojí a to chce teda čas.
    Používam LaPavoni Europicolla, bez čerpadla, klasický manuálny pákový stroj. Pri tomto spôsobe prípravy som z tej kávy nakopnutý; sila, chuť, plnosť a hustota tej kávy je dovolím si povedať v 95% prípadov kvalitnejšia ako v bežných (ne)kaviarňach, kde ti ponúknu “pikolo” alebo nebodaj “presko s mliečkom” o objeme 0.8 dcl tmavej tekutiny. Je to zážitok. A keď pripravím jeden shot aj žene, viem, že príchod domov bude stáť za to… 😉
    Ak by mal niekto niekedy také šťastie a dostal by sa k LaPavoni kávovaru, určite odporúčam! Nečakať od toho žiadne Caffe Luongo, iba jeden shot, presne 35ml.

    • La Pavoni je kvalita a kvalitne espresso je kvalitne espresso. V clanku som narazal na ludi, ktori si za 200 EUR kupia domov “kvalitny” automaticky kavovar a cakaju od toho zazraky. Pre takych ludi radsej v domacich podmienkach odporucam alternativne sposoby pripravy. Ale kto ma moznost sa dostat k La Pavoni, ten sa moze kazde rano tesit na paradne espresso tak ako vy.

      • Mal som v minulosti aj to. Dokonca som vychytal posledný kus Krups XP4000, dali mi ho za 100€. Čerpadlo starlo, síce pomaly, ale starlo. Káva bola z roka na rok horšia a nehovoriac o tom, že espresso bolo hotové za 5″… :-) Ale musím uznať, že robil dobrú kávu, len to chudák neskôr neprežil. Asi nezvládal, alebo nevedel ísť s dobou už, haha. BTW, aj s kávovarmi JURA mám dobrú skúsenosť (dobrá káva vložená, dobrá káva v šálke). Jediné čo pri tom chýba je ten rituál…
        Ako autora sa Vás ešte opýtam, či ste nechceli spomenúť v článku koťogo. Tiež jednoduchý spôsob a klasický a s kvalitným výsledkom. Či ste sa radšej chceli zamerať viac na nové a jednoduchšie spôsoby prípravy?

  3. Ten aeropress nemoze byt lepsi (ani dobry) ako spravit prefiltrovanu kavu hoci na “french press”, uz len preto, ze je z umelej hmoty… Ktora sa zohrieva vriacou vodou…

    • Rozumiem vasim obavam, ale sam som sa s tymto problemom nestretol a ani na internete som nespokojnost s umelou hmotou necital. Narozdiel od toho, existuju majstrovstva sveta v priprave kavy Aeropressom a taktiez na beznych majstrovstach svetach baristov si nejeden sutaziaci vybral pre “signiture beverage” Aeropress.

      Oproti french pressu da Aeropress cistejsiu kavu, pretoze pouziva papierovy filter. A na rozdiel od ostatnych filtrovanych kav ma inu chut, pretoze je kava cez filter pretlacena pod tlakom. Tak dostanete uplne iny chutovy profil.

      Kazdemu samozrejme chuti nieco ine a idealne je sa pohrat s viacerymi sposobmi a najst si to, co komu vyhovuje. Ale s tym, ze Aeropress nemoze byt lepsi ani rovnako dobry ako ostatne sposoby pripravy kavy, by nesuhlasilo velmi vela ludi.

  4. Hario mini je určite fajn mlynček (ja osobne používam uz roky Kyocera CM45). Nesuhlasím ale s tým, že v domácich podmienkach sme odsúdení na alternatívne metódy prípravy kvalitnej kávy. Investícia 400 eur do manuálneho pákového kávovaru je síce dosť, ale ruku na srdce, pre milovníka kávy je to dobrá investícia. Nakoniec, ani použitie aeropressu nie je celkom bez problémové a kvalitný nápoj z neho vyžaduje podstatne viac, než len pomlieť – zaliať – doliať – premiešať – pretlačiť. Porovnávať kvalitne pripravený nápoj z aeropressu a kvalitne pripravené espresso z ručného pákového kávovaru je ako porovnávať zeleninu z parného hrnca s grilovanou zeleninou, alebo varené hovädzie a steak. Oboje sa dá pripraviť zle, priemerne, dobre, výborne aj vynikajúco. Nakoniec v naozaj dobrej kaviarni mi dnes pripravia kávu aj alternatívnymi spôsobmi, nie len espresso …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *