Muži, buďte... silní 1

Muži, buďte… silní

Muži, buďte... silní 3

Muži to oddávna nemali ľahké. Na to, aby niečo získali, sa museli snažiť. Aby postavili domy a mestá, museli tvrdo drieť. Aby ich ubránili, museli bojovať. Chlieb a mäso si vypotili krvou. Potom to zmizlo a sme tu my. Nie je viac potrebné byť silný a tí, ktorí vedú, už nemusia stáť v prvej línii. Stačí, keď rozkazujú cez online skupinové rozhovory.  

Ešte aj zápolenie v jednotlivých disciplínach sa dialo, aby boli muži silnejší pre boj, nie kvôli hre samotnej. Lenže dnes je cnosťou márnosť. Cení sa potlesk, pozlátko a imidž. Márnosť dostane priestor len uprostred bezpečia. Keď sa muž nachádza uprostred boja, nebude riešiť, či mu táto farba plaviek sadne k opáleniu. To, čo ho bude skutočne zaujímať, je, či je schopný podať výkon. Či je schopný zabojovať a či má dosť sily.

Staň sa členom
A ZÍSKAJ PRÍSTUP K PRÉMIOVÉMU OBSAHU, FÓRAM A ĎALŠÍM CHLAPOM

  • Privátne skupiny len pre členov – či hľadáš inšpiráciu v športe, sile, vzťahoch alebo otcovstve
  • Privátne četovanie
  • Diskusné fóra – zorganizuj chlapov okolo seba, alebo sa pridaj k iným, preberaj všetko, čo ťa trápi a zaujíma, poraď iným
  • Nájdi si chlapov z Mužom.sk vo svojom okolí – vyhľadávanie na mape
  • Prednostné informácie ohľadom organizovaných stretnutí – takto si stále nájdeš miesto na našich častokrát vypredaných spoločných aktivitách
  • Vlastná nástenka a možnosť zdieľať svoje nápady s komunitou
  • 10% zľava na náš merch
  • Prístup k prémiovým článkom
  • Prístup k prémiovým podcastom

Dnes je mnoho tréningov zameraných práve na to, aby sebavedomie toho, kto trénuje, rástlo na základe vzhľadu, nie na základe výkonu. Muži sa často snažia zhodiť tuk, vyrysovať, vyzerať lepšie, aby sa páčili, nie aby boli užitočnejší.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:   Chceš byť ako strýko Držgroš

Toto je, samozrejme, trend našej kultúry, ale zmeniť sa to dá len cez jednotlivcov.

Prvou vecou je rozhodnutie nespraviť z márnosti niečo uznávané a neuprednostniť ju pred skutočnými cnosťami a hodnotami. Byť užitočný je cnosť.

Môže byť slabý muž cnostný?

Som presvedčený, že mužnosť je užitočná. Slúžime nejakému účelu a podmienkou k tomu je byť schopný udržať si svoju morálku a hodnoty. Tak napríklad, ak je muž svedkom toho, že niekto šíri klamstvo, robí zlo, koná proti morálke, je jeho povinnosťou odhaliť to, konfrontovať ho, jednoducho nedívať sa opačným smerom.

Ak som svedkom týrania, krádeže, zneužívania, tak je mojou povinnosťou brániť obeť. V prípade, že ostanem pasívny, slabý a bezmocný, znamená to, že som sa nemohol postaviť za svoje hodnoty. Tvrdenie, že som dobrý, morálny, alebo cnostný má v takom prípade zjavné trhliny.

V našej kultúre nepočujem, že by niekto volal mužov k tomu, aby boli silní a statoční. Dostávajú správu, že by mohli byť citlivejší, jemnejší, uhladenejší. Cnosti ako sila, česť, odvaha a kvality ako schopnosť agresivity, dravosť, priebojnosť sa označujú nálepkou toxické.

Z toho bude problém.

Oceniť, že je muž slabý a márnivý, znamená zbaviť ho mužnosti.

Našou úlohou je dať spoločnosti polovicu toho, čo potrebuje. Maskulinitu. Druhú polovicu jej dajú ženy. Feminitu.

To má ovplyvniť aj pohľad mužov na vlastnú silu a tréning. Nenechajte sa zožrať zdôrazňovaním vzhľadu na úkor užitočnosti. Namiesto bicepsových zdvihov si doprajte mŕtve ťahy. Na tejto ceste nezradíte samého seba.

Márnosť je bohyňou nákupných centier, tam sila a česť nemajú svoj stánok. Iba ak vo výpredaji. Muži klaňajúci sa márnosti túžia viac po vzhľade ako po význame.

Samozrejme, že môžete mať aj silu, ktorá vám pomôže vyzerať dobre, ale je to beh na dlhú trať a cesta, ktorá nepredáva zďaleka tak dobre, ako márnosť.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:   Obrobijec

Ak ste na ceste s nami, ste iný.

Trénujte a bojujte, aby ste boli stále lepší v tom byť najlepšou verziou seba samého. Byť mužom.


korektúra: Jana Lászlóová
fotografia: unsplash.com

Ak ti článok pomohol, budeme radi ak nás podporíš zakúpením našich produktov:

Všetky produkty

Ďalšie čítanie...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *