Kariéra Ostatné Zručnosti

Koniec roztržitosti: pracujte naplno, bavte sa naplno

„Chcem vidieť ľudí úporných, ráznych, silných, schopných zastať sa svojho v hocakých skúškach. Chcem vidieť, že sú schopní dôrazne pracovať, ako aj sa zabávať. Verím v zábavu a preto rád vidím ľudí baviť sa naplno, keď je na to určený čas. Ak však pracujú, nechcem ich vidieť ani trochu sa zabávať.“ – Theodore Roosevelt

 

„Chcem vidieť ľudí úporných, ráznych, silných, schopných zastať sa svojho v hocakých skúškach. Chcem vidieť, že sú schopní dôrazne pracovať, ako aj sa zabávať. Verím v zábavu a preto rád vidím ľudí baviť sa naplno, keď je na to určený čas. Ak však pracujú, nechcem ich vidieť ani trochu sa zabávať.“ – Theodore Roosevelt

Sprevádza vás roztržitosť?

Roztržitosť je jedna zo strastí dnešnej doby a má viacero príčin: neúnosné kvantum prichádzajúcich informácií, stále väčšia odlúčenosť od prírody, nedostatok pohybu, nekonečná lavína možností výberu vo všetkých oblastiach našich životov a široké spektrum každodenných mini-povinností, ktorými sme zaneprázdnení.

Roztržitosť má však ešte jeden jednoduchý pôvod, a je ním vyslovene množstvo rozptýlení za deň. Množstvo rozptýlení, ktoré denne odvracajú naše sústredenie, rozrušujú našu koncentráciu a pútajú našu pozornosť preč od práce, ktorú máme pod rukami.

Zatiaľ, čo iné príčiny našej roztržitosti si vyžadujú hlbšie zmeny, ako v našej kultúre, tak v našich osobných životoch, ovládnutie svojej koncentrácie si vyžaduje privlastnenie princípu vskutku jednoduchého: pracujte naplno, bavte sa naplno. Ak pracujete, pracujte — ak sa bavíte, bavte sa.

Naraz iba jednu vec

Roztržitosť sa rodí, ak miešame našu zábavu s prácou a našu prácu so zábavou. Neschopnosť udržať tieto dve činnosti oddelené nás okráda o slasť v čase zábavy, ako aj o efektivitu v čase práce.

Keď sa počas práce rozrušujeme, povedzme, prehliadaním e-shopov a príspevkov na sociálnych sieťach (ako zábavu si všeobecne definujeme v tomto článku niečo, čo nie je ekonomicky veľmi prínosné a robíme to pre potešenie), tak si toto rozptýlenie nikdy poriadne neužívame. Vieme, že by sme mali v danom čase robiť niečo iné a sami seba zhadzujeme vo svojich očiach svojou slabou vôľou. Cítime sa vinní. S naším svedomím trpí aj kvalita našej práce, zatiaľ čo okolo našej roztržitej mysle pretečie celý deň ako voda okolo kameňa v rieke.

Keď sa potom v ten večer chceme oddať zábave, povedzme, v spoločnosti iných ľudí, nevieme sa úplne odviazať a naplno si vychutnať zážitok, pretože sme stiesnení a roztržití z nášho slabého výkonu počas dňa, ktorý bol vrcholne neproduktívny už po n-tý krát. Máme pocit, že si zábavu nezaslúžime. Môžeme mať takisto snahu vykryť náš nedostatok produktivity v nevhodný čas sústavným prerušovaním oddychu a zábavy, odpisovaním na správy a vracaním sa ku nesplneným povinnostiam.
Keď sa uberieme na spánok, máme problém úspešne zhodnotiť deň ako celok. Koľko sme vlastne pracovali? Koľko sme si oddýchli? Koľko sme toho dokopy spravili? Koľko by sme toho vedeli spraviť, ak by sme sa viac sústredili?

Ak sa bavíme počas práce a pracujeme počas zábavy, v konečnom dôsledku sabotujeme ovocie oboch a z ani jedného nevyťažíme, čo by sme mohli. Čo sa nám ale naozaj podarí, je privariť si trváci pocit neistoty a kopcovitú porciu roztržitosti.

Riešenie? Jednoduché: keď pracujete, pracujte – keď sa bavíte, bavte sa.

Britský štátnik 18. storočia, lord Chesterfield, objasňuje múdrosť tohto princípu v liste svojmu synovi:

„Spomeň si, ako som ti vždy dôrazne radil, aby si, ak niečo robíš, nech už to je čokoľvek, popritom nerobil nič iné. Nepredstavuj si teraz, že ti radím, aby si s knihami trávil celý deň. To ani zďaleka. Určite by si mal mať svoje zábavy, avšak mal by si sa im venovať rovnako sústredene ako štúdiu. Ak nebudeš pristupovať rovnako ku obidvom, nebudeš spokojný ani s jedným z nich.

Muž sa nehodí pre prácu ani pre potešenia, ak sa nesústredí, alebo sa dokonca nevie sústrediť a smerovať všetku svoju pozornosť na jeden predmet, a do podstatnej miery na ten čas odstrániť zo svojej mysle všetky ostatné predmety. Ak by mal na plese, večeri, alebo na nejakom zábavnom večierku muž riešiť ticho vo svojej mysli problém euklidovskej matematiky, stal by sa z neho veľmi chabý spoločník a obzvlášť nezáživná postava v danej spoločnosti. Ak by inokedy vo svojej pracovni pri riešení problému nevedel z mysle dostať menuet, som náchylný veriť, že z neho bude len neschopný matematik.

Ak budeš robiť naraz jednu vec, na všetko sa v danom dni nájde čas. Ak budeš robiť naraz dve veci, nenájde sa čas na nič ani za rok.“

Ohraďte prácu a zábavu a dostaňte z obidvoch čo najviac.

Verím, že najlepší spôsob, ako separovať prácu a zábavu, je zmysluplne naplánovať časy oddychu v rámci pracovných hodín. Problémom nie je to, že prepíname medzi prácou a zábavou, ale že to robíme mimovoľne, hocikedy, keď sa objaví rušivé nutkanie. Malé vyrušenia môžu zmariť niečo, čo by nerušené mohlo vykvitnúť v plodnú myšlienku. Sme rozptyľovaní tak pravidelne, že jeden má problém využiť viac ako päť súvislých minút sústredeného času. Takto prichádzame o možnosť poctivo zasvätiť čas intenzívnej práci a skutočne sa vnoriť do povinností.

Riešením sú naplánované, pravidelne sa opakujúce časové cykly, kedy pracujete neprerušene počas vymedzeného časového úseku, následne si odpočiniete opäť vo vymedzenom čase, a cyklus sa opakuje. Je jednoduchšie udržať pozornosť, ak vieme, že pracovný interval nebude trvať ktovie dokedy a že nás určite čaká prestávka. Tú si ale môžete naozaj užiť, vediac, že si ju zaslúžite.

Toto je zhrnutie krásy a múdrosti skrývajúcej sa za technikou menom Pomodoro. Spočíva v tom, že striedate intervaly 25-minútovej nerušenej práce a 3 až 5-minútovej prestávky. Po zopakovaní štyroch cyklov práce a prestávky si oddýchnete na 15-30 minút.

Pre mňa osobne bolo zaužívanie Pomodoro techniky nesmierne užitočné v zmysle odbúravania mojej roztržitosti a vyzdvihnutia mojej produktivity. Uvediem nejaké tipy, ktoré u mňa maximalizovali účinnosť techniky.

Experimentujte s dĺžkou pracovných intervalov/prestávok. Pomer 25:5 môže byť pre niekoho ideálny, avšak ja osobne preferujem pomer 45:15, pretože 25 minút pre mňa nie je dosť času na ponorenie sa do činností ako sú vyhľadávanie a písanie. Samozrejme, ak pracujete v kancelárii, kde na vás dohliada šéf, tak vypustiť prácu na 15 minút nemusí byť dobrá voľba a krátke 3-minútové prestávky budú možno lepší nápad.

Nebojte sa experimentovať a zistite vlastné ideálne rozdelenie, ktoré najlepšie sedí vám, vašej práci a vašim podmienkam.

Veďte si zoznam „vecí na potom“. Ak vašu myseľ počas práce prepadne niečo, čo chcete/potrebujete spraviť (pozrieť počasie, odpísať kamošovi, doobjednať proteínový prášok), tak miesto toho, aby ste sa odtrhli od svojej naplánovanej práce (čím si samozrejme zmaríte svoju nadobudnutú zotrvačnosť, prípadne zablúdite v nezmyselnom scrollovaní), napíšte si to mimo a spravte zoznam. Môžete použiť malý zápisník, alebo aj aplikácie na poznámky, akými sú Evernote a Todoist. Potom sa rýchlo vráťte k svojej práci. Keď nastane čas prestávky, prejdite si  váš zoznam znovu a vybavte, čo treba. Budete prekvapení, koľko vecí vie počkať polhodinu, aj keď sa počas práce zdali absolútne neodkladné.

Automaticky vyblokujte rušivé webstránky a aplikácie. Aby ste minimalizovali pokušenie prerušiť vašu pracovnú dobu surfovaním po internete a strácaním času s rôznymi aplikáciami, nainštalujte si blokujúce aplikácie do vášho počítača a mobilu. Existuje mnoho Pomodoro aplikácií, ktoré fungujú ako časovače intervalov práce a prestávok. Prečo ale nezabiť dve muchy jednou ranou nainštalovaním aplikácie, ktorá je jednak časovač a takisto blokuje všetky rušivé webstránky?

Moja manželka nedá dopustiť na Strict Workflow pre Chrome, ktorý vám umožňuje nastaviť si webstránky, ktoré chcete blokovať a rovnako vás necháva nastaviť si časové intervaly pre prácu a prestávku. Ja používam Focus pre Mac.
Ten mi dovoľuje blokovať nie len rušivé webstránky, ale aj aplikácie v mojom počítači.

Používajte svoje prestávky na zábavu, domáce práce alebo inú prácu. Existuje nespočetné množstvo vecí, ktoré môžete spraviť počas Pomodoro prestávok, nemusí to byť nevyhnutne čistá „zábava“. Stačí, ak aktivita poskytuje nejakú formu odpočinku od vašej hlavnej pracovnej úlohy, aby ste sa vedeli vrátiť k hlavnej práci s čerstvými silami. Prestávky sú menej o zábave a viac o zabezpečovaní nepretržitej pozornosti počas pracovného intervalu, aby ste vedeli prácu zvládnuť a potom sa reálne baviť, keď skončíte s dennými povinnosťami.

Môžete ísť na prechádzku, niečo zjesť, zacvičiť si s vlastnou váhou, skúste si hypnogogický spánok, prezrite si ten facebook, preorganizujte si pracovný priestor, čítajte. Ak máte problém nájsť si čas pre čítanie, Pomodoro prestávky sa vedia nakopiť v slušný celkový čas.

Ak pracujete z domu, vaše prestávky viete zúžitkovať na prácu okolo domu. Práce, ktoré sa vám zdajú normálne úmorné, vám prídu oveľa záživnejšie počas Pomodoro pauzy. Prekvapí vás, koľko domácich maličkostí a ako efektívne ich viete vybaviť, ak na nich upotrebíte svoje pracovné pauzy.

Zatiaľ čo Francesco Cirillo, tvorca techniky Pomodoro, nedoporučuje robiť počas prestávok veci súvisiace s prácou, pre mňa je to naopak ideálny čas na vybavenie vecí, ktoré mi prídu počas práce rušivé, ako napríklad odpovedanie na maily. Spravovanie e-mailov nárazovo je oveľa efektívnejšie ako klikať na poštu každých 5 minút, čím si rušíte vašu obmedzenú pozornosť. Predsa len to je úloha iná ako moje hlavné, náročnejšie pracovné zodpovednosti, pričom uspokojuje moju potrebu rozptýliť sa od hlavnej práce.

Nespravte vaše pauzy príliš zábavné. Jedna z najnáročnejších častí pri uplatňovaní Pomodoro techniky je nepodvádzať pri dodržiavaní prestávok a nepredlžovať si ich. „Počkám ešte na celú hodinu a zapnem si znova časovač, veď je už 19:56.“ Trik je nerobiť veci, ktoré by boli príliš rušivé a pútavé. Ak o sebe viete, že tú knihu od Dana Browna už nepoložíte, alebo že nie ste schopní vypnúť Reddit skôr, než si prečítate všetky komentáre pod príspevkom, vyberte si aktivitu, ktorej chápadlá nie sú také lepivé.

Pracujte nadčas, ak máte správny flow. Zatiaľ čo pracovať by ste mali aspoň tak dlho, ako máte v pláne, na druhej strane sa netreba prerušovať, ak vidíte, že máte správny rozbeh. Kým vietor fúka, držte plachty napnuté.

A naopak, ak máte prestávku, avšak cítite, že ju reálne už nepotrebujete a neviete sa dočkať, kedy sa znova pustíte do práce, nevidím nič zlé na tom vrhnúť sa opäť do svojich povinností.

Koniec koncov, nebojte sa byť s Pomodoro technikou flexibilní a hľadať, čo najviac vyhovuje vám. Takisto majte na pamäti, že nie je možné sa úplne vyhnúť rozptýleniam, ako sú napríklad neočakávaný pracovný telefonát, stretnutie alebo nejaká iná urgentná záležitosť. Vy ale robte všetko preto, aby ste odložili bokom to, čo nie je akútne a nevyžaduje si nevyhnutnú pozornosť. Snažte sa o čo najväčší počet neprerušených intervalov denne.

Miesto pre všetko a všetko na mieste

Možno ste už počuli maximu „miesto pre všetko a všetko na svojom mieste“. Nuž, toto neplatí iba pre naše materiálne vlastníctvo, ale aj pre našu prácu a zábavu.

Pomodoro technika je prínosná, keď sa chceme učiť zvládať a prioritizovať rozptýlenia, alebo inými slovami: pracovať, keď pracujem a baviť sa, keď sa bavím. Dopomôže vám získať maximum z obidvoch, nielen počas vašich pracovných hodín, ale aj z vášho dňa ako celku. Užijete si každý oddych viac, pretože budete vedieť, že ste boli produktívni počas dňa a môžete sa baviť po skončenej práci, pretože cítite, že si svoj oddych zaslúžite. Ste schopní obzrieť sa späť s pocitom zadosťučinenia z toho, čo ste dosiahli počas všetkých tých nahromadených pracovných intervalov. Môžete sa večer baviť bez toho, aby váš oddych neustále rušili obavy z práce, ktorú ste nespravili, a bez toho, aby ste boli hnaní miešať prácu do vašej zábavy ako nápravu za všetok vyplytvaný čas cez deň.

Keď viete, koľko ste pracovali, koľko ste sa bavili a že ste oboje robili v správnych časoch, môžete ísť do postele vskutku spokojní a bez bremena roztržitosti. Pracujte naplno, bavte sa naplno. Takto budete mať dosť času na oboje a doprajete si spánok pracovitých.


korektúra: Ivana Varga
fotografia: unsplash.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*